AKO IZGORITE NA SUNCU, OVO ĆE VAS SPASITI! Potvrdila i doktorica, Zaboravite na jogurt!

Zanimljivosti

AKO IZGORITE NA SUNCU, OVO ĆE VAS SPASITI! Potvrdila i doktorica, Zaboravite na jogurt!

Tropske temperature koje su pred nama lako mogu da izazovu crvenilo i opekotine na koži. Nakon nekoliko dana slijedi perutanje i ljuštenje kože jer nagon da rukama otklonite mrtvu kožu je veliki. Ipak, to nemojte raditi.

Svako ubrzano uklanjanje izgorjele kože može da uspori proces regeneracije. Najbolje je da dozvolite koži da sama „uradi piling“ i oslobodi se mrtvih ćelija. Proces pilinga može da traje dva do četiri dana nakon što crvenilo od opekotina ne nestane ili poslije sedam dana, u zavisnosti od težine opekotina. Nažalost, piling izgorjele kože se ne može spriječiti.

Važno je da redovno koristite kreme sa zaštitnim faktorom i izbjegnete opekotine od sunca.

Ljuštenje kože ima određenu svrhu: na ovaj način vaše tijelo uklanja ćelije kože oštećene UV zracima sunca. Još jedna dobra vijest je da možete da ubrzate proces liječenja nekim od preparata koje već imate kod kuće.

Koristite hidratantne kreme i losione koji će nahraniti kožu ili – med.

Sindi Alen-Stjuart iz Teksasa otkrila je kako brzo da ublažite opekotine koje ste zadobili nakon izlaganja suncu. Na svom Facebooku profilu podijelila je fotografije prije i poslije tretmana.

Rješenje je, u kako ona tvrdi pjeni za brijanje s mentolom.

„Mora da bude pjena i u sebi treba da ima mentol. Nanesite je na mjesto sa opekotinama i ostavite na koži. Osjetićete kako izvlači toplotu iz kože. Nakon 30 minuta pena će izgledati kao da se otopila i biće osušena. Na dijelu gdje imate opekotine osjećaćete hladnoću, a to je dobar znak“, prepričava svoje iskustvo ova 34-godišnjakinja i savjetuje:

„Nakon toga isperite je mlakom ili hladnom vodom pod tušem“, dodaje. Tretman je, kaže, potrebno ponoviti sljedećeg dana ako opekotina nije nestala.

Priznala je da za ovaj trik čula od jednog ljekara, ali nije vjerovala dok ga sama nije probala na svojoj koži. Ipak, svima preporučuje nanošenje kreme za sunčanje prije izlaganja sunčevim zracima kako do opekotina ne bi ni došlo.

Da pjena za brijanje zaista pomaže, potvrdila je i dermatolog Džesika Krant.

„Pjena za brijanje u mnogo slučajeva sadrži mentol i druge hemikalije koje prirodno hlade i stvaraju dobar osjećaj na koži. Mentol uklanja toplotu iz opekotina jer brzo isparava, pa je oporavak mnogo brži“, kaže dr Krant. (novi.ba)

Odgovori