RODITELJI NASTRADALE I RANJENE DJECE IZ RIBNIKARA TUŽE MAJKU I OCA DJEČAKA UBICE: Angažovali advokate, na sudu će potražiti pravdu!

Svijet

RODITELJI NASTRADALE I RANJENE DJECE IZ RIBNIKARA TUŽE MAJKU I OCA DJEČAKA UBICE: Angažovali advokate, na sudu će potražiti pravdu!

Roditelji ubijenih i povrijeđenih učenika OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru, spremaju tužbe protiv oca i majke dječaka (13), koji je 3. maja počinio masakr u ovoj beogradskoj školi, saznaje Kurir.

Kako navodi dobro obaviješten izvor, roditelji žrtava već su angažovali advokate, koji pripremaju privatne tužbe.

– Neutješni roditelji žrtava iz škole na Vračaru odlučili su da potraže pravdu na sudu i tužiće roditelje dečaka koji im je nanio nezamislivu patnju – kaže izvor Kurira i dodaje:

– S obzirom na to da dječak koji im je usmrtio djecu nije krivično odgovoran jer u vrijeme izvršenja krivičnog djela nije imao 14 godina, i njemu po zakonu ne može da se sudi, majke i očevi ubijenih i ranjenih odlučili su da sami pokrenu postupke pred sudom.

Naoružan pištoljima

Podsjetimo, učenik sedmog razreda je kobnog jutra došao u školu naoružan očevim pištoljima i molotovljevim koktelima. Po ulasku u školsko dvorišto, a kada je već zvonilo za početak prvog časa, on je prvo pucao u školskog čuvara D. V. i ubio ga. Potom je u holu škole i kabinetu historije ubio devetoro đaka, dok je njih petoro ranio, kao i nastavnicu historije.

Advokat Slavka Babić objašnjava za Kurir da roditelji imaju pravo da podnesu tužbu protiv roditelja maloljetnika.

– U konkretnom slučaju radi se o građanskoj parnici koja se pokreće tužbom radi naknade nematerijalne štete, koja je regulisana Zakonom o obligacionim odnosima. Roditelji odgovaraju po principu objektivne odgovornosti – bez obzira na njihovu krivicu, koja se u ovom slučaju pretpostavlja, a odgovornosti se mogu osloboditi ako dokažu da je šteta nastala usljed više sile, da štetu nisu mogli predvidjeti ili spriječiti, što je u praksi gotovo nemoguće dokazati – rekla je advokatica.

Ona je dodala i da strana koja tuži u ovom konkretnom slučaju može da tuži i školu u kojoj se dogodio zločin.

– Postoji situacija kada maloljetnik štetu pričini kao u ovom slučaju dok se nalazio pod nadzorom škole. Škola može da se oslobodi odgovornosti ako dokaže da je nadzor nad maloljetnikom vršila na način na koji je bila obavezana – objašnjava Slavka Babić i dodaje da roditelji žrtava mogu da tuže i samog dječaka – počinioca zločina.

– Dakle, porodice oštećenih naknadu nematrijalne štete usljed smrti bliskog lica mogu da traže od roditelja maloljetnika, od škole i od samog maloljetnog, pod uslovom da je sposoban za rasuđivanje, a stariji je od sedam godina – navela je.

U pritvoru i pod istragom

Inače, otac dječaka se od nemilog događaja nalazi u pritvoru zbog sumnje da je počinio krivično djelo protiv opšte sigurnosti jer je, kako se sumnja, obučavao u streljani maloletnog sina da puca i nije adekvatno obezbijedio sef u kom je držao pištolje, za koje ima dozvolu. I majka dječaka je na udaru pravde. Naime, protiv nje je pokrenut predistražni postupak kako bi se utvrdilo da li je eventualno počinila krivično djelo zapuštanje i zanemarivanje maloljetnog lica. (ekskluziva.ba)