“AKO VIDITE OVAKVU LINIJU NA NOKTU, HITNO KOD LJEKARA” Žena sasvim slučajno otkrila opaku bolest, OVAJ SIMPTOM SVI IGNORIŠU

Zdravlje

“AKO VIDITE OVAKVU LINIJU NA NOKTU, HITNO KOD LJEKARA” Žena sasvim slučajno otkrila opaku bolest, OVAJ SIMPTOM SVI IGNORIŠU

Alana Sivers (36) koristila je crveni lak za nokte kako bi sakrila “neugodnu liniju”, ali onda je na veb lokaciji časopisa primijetila članak koji sugeriše da bi to mogao biti simptom neobičnog raka.

Uspaničena Alana sutradan je otišla kod svog ljekara i pokrenuto je ispitivanje po ubrzanoj proceduri.

– Ispostavilo se da mi je spasilo život ono što sam smatrala neozbiljnom zabavom, čitajući članak u krevetu – prisjeća se Alana.

Poslije biopsije, dijagnostikovan joj je melanom, a hirurzi su joj uklonili cijeli nokat plus 5 mm kancerogenog tkiva.

– Zato što je to bila samo mala linija, nikad o tome nisam razmišljala. Uvijek sam nosila crveni lak za nokte da ga prikrijem, jer mi je bilo neugodno zbog toga – dodaje ona.

Kada je Alana prvi put primijetila članak na veb stranici časopisa, odmah je posumnjala na najgore.

– Poslala sam snimke ekrana svom partneru. Bila sam u apsolutnoj panici i rekla da mi nokat izgleda potpuno isto – govori Alana.

Medicinsko osoblje u bolnici Kraljice Aleksandre, u Portsmutu, reklo je Alani da joj treba hitno uklanjanje nokta, prije nego što se proširi u njen krvotok.

– Ljekari su mi rekli da je sjajno što mi se nije proširio po ruci – kroz smeh kaže Alana.

Pored toga što je izgubila nokat, Alana je takođe imala potrebu za kožnim transplantatom sa ruke da pokrije ranu. (novi.ba)

Odgovori