AKO SU VAM OVAKVE NOGE, OBAVEZNO PROČITAJTE OVO: Najbitniji je položaj u kom spavate, BUDITE OBAZRIVI!

Zdravlje

AKO SU VAM OVAKVE NOGE, OBAVEZNO PROČITAJTE OVO: Najbitniji je položaj u kom spavate, BUDITE OBAZRIVI!

Izvestan broj žena ima problem sa proširenim venama, a iako one ne mogu trajno da nestanu, možete na dosta načina da sprečite njihov ponovni nastanak. Redovne šetnje u odgovarajućoj obući su najbolje za podsticanje venskog protoka. Sa svakim korakom pravi se pritisak u stopalu, čime se istiskuje krv nagore ka potkolenici, a kontrakcija mišića u nogama istiskuje krv dalje ka srcu.

Ne preporučuju se sportovi u kojima se skače u mestu i u kojima se naglo zaustavlja (tenis, fudbal). Nagli pokreti kod ovih sportova izazivaju neuravnotežen, ponavljajući pritisak na venski sistem, što dovodi do proširenja vena čime se usporava venski protok.

Što češće masirajte vaše noge:

Ukoliko dugo sedite i stojite, obavezno povremeno hodajte, a kad god je moguće podignite noge iznad nivoa srca. Pri dugim putovanjima autobusom, vozom ili avionom preporučuje se da se svakih pola sata kratko prošeta, čime se pokreće krv kroz vene.

Izbegavajte izvore toplote:

Neposredno izlaganje nogu visokim temperaturama je štetno jer dovodi do toga da nastanu proširene vene : sunce, depilacija vrućim voskom, vruće kupke, sauna, solarijum, grejanje nogu u automobilu i slično. Tuširanje nogu hladnom vodom ili lagana masaža tušem ili hodanje kroz vodu pravi čudesnu kombinaciju između hlađenja i fizičke aktivnosti.

Pazite na ishranu i telesnu težinu:

Potrebno je izbeći ili smanjiti dva bitna razloga za povećan venski pritisak: prekomernu telesnu težinu i opstipaciju. Konzumirajte hranu koja je bogata vitaminima i vlaknima koja se nalaze u svežem voću i povrću. Važno je i da pijete dovoljno tečnosti, kao i da izbegavate slanu i masnu hranu. Izbegavajte kafu, čaj, alkohol, cigarete.

Nosite odgovarajuću obuću i odeću:

Tesna odeća može da pritiska vene i da naruši tok krvi. Izbegavajte tesne pantalone, pojaseve i kratke čarape sa jakim lastišem. Izbegavajte tesnu obuću i obuću sa previsokim i preniskim potpeticama. Cipele sa visokom petom smanjuju površinu sa kojom stopalo dopire tlo, čime se smanjuje delovanje mišićne pumpe kojom se hodanjem ispumpava krv prema srcu.

Poboljšajte vensku cirkulaciju u toku sna:

Pre spavanja, dok ležite na leđima, vežbajte nogama kao da vozite bicikl. Trebalo bi da vam noge u krevetu budu uzdignute za vreme spavanja (10-15cm). Takođe se savetuje da se noge ne pokrivaju previše kako se ne bi bile previše zagrejani. (Espreso.rs/Objektiv)