Tukao kćerke, suprugu gušio i vrijeđao: Neće u zatvor jer se ‘promijenio’

Svijet

Tukao kćerke, suprugu gušio i vrijeđao: Neće u zatvor jer se ‘promijenio’

Muškarac (34) iz Slavonije nepravomoćno je osuđen zbog gotovo dvogodišnjeg zlostavljanja svojih maloljetnih kćerki i supruge na uvjetnu kaznu jer se “promijenio”.

Sud ga je proglasio krivim jer je od ljeta 2017. do februara 2019. u kući u kojoj je živio sa suprugom i zajedničkom djecom, rođenom 2007. i 2010., pred djecom njihovoj majci, svojoj supruzi, govorio da “nema mozak”, nazivao ju “glupom, droljom, kurvom, retardiranom”, psovao joj “mater” i slao ju u “p**** materinu”.

Pri tome bi često mlađe dijete, kako bi zaštitilo svoju majku, prilazilo ženi, grlilo ju i plakalo. Pred djecom je u svađi od supruge uzeo mobilni telefon i bacio ga u zid, a tijekom svađe na Badnjak 2018. pred starijom djevojčicom suprugu je rukom uhvatio za vrat te ju počeo stiskati i gušiti, a djevojčica je vikala na njega. Majka joj je plakala i zapomažući tražila da ide po baku i da od nje traži da zove policiju, piše Glas Slavonije.

Tukao i vrijeđao suprugu i kćerke, napao baku

Proglašen je krivim jer je pred obje kćeri neutvrđenog dana 2019. godine suprugu tokom jedne od takvih svađa odgurnuo objema rukama, a u drugom ju je navratu opet stiskao za vrat i gušio te pred mlađom djevojčicom gurnuo niz stepenice.

Usto, na dvorištu je tokom svađe odgurnuo baku svoje djece, što su sve curice lično viđale ili saznavale prepričavajući jedna drugoj ono što su vidjele.

Sud je u nepravomoćnoj presudi naveo da je kriv što je obje kćeri fizički kažnjavao tako da bi ih rukom istukao po stražnjicama, a starijoj je djevojčici i govorio da je “glupača” te joj u više navrata rukom zadavao udarce po licu, tzv. šamare, i tukao ju šibom, drškom mrežice za bazen i remenom po nogama, stražnjici i rukama, zbog čega je na mjestima udaraca u nekim navratima krvarila i imala vidljive ozljede i modrice.

Neće u zatvor, sud mu izrekao uvjetnu kaznu

Osuđen je na šest mjeseci zatvora za nasilje nad svakom djevojčicom te za nasilje u porodici, a kazna je objedinjena na godinu dana zatvora. Međutim, u zatvor neće jer mu je sud izrekao uvjetnu kaznu, tako da se jedinstvena kazna zatvora u trajanju od godine dana neće primijeniti ako u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo. Jedino mora platiti 800 kuna paušalnog iznosa za troškove suda.

Iz zajedničke obiteljske kuće iselio se u martu 2019., sporazumno su se razveli, a njegova je supruga s djecom ostala u kući. S djecom je u dobrim odnosima, plaća im uzdržavanje, djeca dolaze k njemu i razgovaraju telefonski.

“Promijenio svoje ponašanje”

Ispitani su i njegova, sada bivša, supruga i djevojčice, koje su ipak potvrdile ono za što je nepravomoćno osuđen, pa sud njegovu obranu nije prihvatio. Između ostaloga, sud nije prihvatio njegovu obranu imajući u vidu iskaz žrtve – tadašnje supruge, iz koje proizlazi da je djecu kažnjavao udarcima rukom po stražnjici, a da je stariju djevojčicu znao istući i šibom, tako da je od zadobivenih udaraca imala modrice po nogama, što su vidjeli i u školi te je škola to prijavila Centru za socijalnu zaštitu.(hayat.ba)