PRAVITE VELIKU ŠTETU SVOM TIJELU: Ove namirnice nikako ne smijete jesti na prazan stomak

Zdravlje

PRAVITE VELIKU ŠTETU SVOM TIJELU: Ove namirnice nikako ne smijete jesti na prazan stomak

Doručak je najbitniji obrok u toku dana i od velike važnosti po zdrav organizam je da ovaj obrok bude bogat potrebnim kalorijama i vitaminima

Upotreba odgovarajućih namirnica, u odgovarajućoj količini obezbjediće organizmu preko potrebnu energiju za dan i obaveze koje predstoje.

Kao prvi i najbitniji dnevni obrok, doručak mora sadržati zdrave namirnice. Stručnjaci ističu da postoje namirnice čiju konzumaciju treba izbjegavati na prazan stomak. Takođe, nije zdravo ni ispijanje prve jutarnje kafe prije doručka.

Peciva i kvasac

Konzumacija proizvoda na bazi kvasca, na prazan stomak, može dovesti do problema nadutosti i bolova u želucu. Stručnjaci preporučuju izbjegavanje lisnatog tijesta i kolačića sa kvascem za doručak.

Jogurt

Jogurt jeste zdrav, jer sadrži mliječne bakterije savršene za crijevnu floru ali ukoliko se konzumira na prazan želudac, te iste bakterije mogu uticati na smanjenje želudačne kiseline.

Paradajz

Paradajz je prepun vitamina i antioksidansa, u pitanju je zdrava vrsta povrća, ali ukoliko se konzumira samo za doručak, u kombinaciji sa želudačnom kiselinom, može izazvati jak bol u želucu.

Krastavac

Stručnjaci preporučuju izbjegavanje sirovog povrća za doručak. Krastavci mogu izazvati neželjenu nadustost i gorušicu.

Agrumi

U porodicu agruma spadaju pomorandža, limun, grejpfrut, mandarine, koje su bogate vitaminom C. Iako prilično zdrave namirnice, njihova kiselina može izazvati oštećenje sluzokože, koje može biti jako (novi.ba)