FRIZERI OTKRILI – NE ČUPAJTE SIJEDU DLAKU ČIM JE VIDITE IZ KOSE: Evo što je to pogrešno!

Zdravlje

FRIZERI OTKRILI – NE ČUPAJTE SIJEDU DLAKU ČIM JE VIDITE IZ KOSE: Evo što je to pogrešno!

Iako u nekoj trenutku počnu da se javljaju sijede vlasi, mnogim ženama čak i pogled na jednu belu dlačicu probudiće želju da je iščupaju.

– Većina to radi zbog vjerovanja u mit da će, ako se vlas ne iščupa, pobijeliti i dlake oko nje, ali to se ne događa sve dok ne umru pigmentne ćelije njihovih folikula – objasnio je frizer i kreativni direktor kompanije SACHAJUAN Trej Gilen.

Čupanje sijedih, kaže on, neće kosi napraviti ništa dobro: budući da u jednoj folikuli može rasti samo jedna dlaka, kad ona pobijeli pigmenta već nema, pa čupanje sijedih može samo na tom mjestu da podstakne rast novih sijedih vlasi.

– Uz to, čupanjem možete traumatizovati folikul dlake i oštetiti ga tako da više u njemu ništa neće rasti – kaže Gilen, i napominje da ta štetna navika može čak uzrokovati i infekciju, stvaranje ožiljaka na temenu i ćelavost na nekim mestima.

Objasnio je i da sijeda kosa, osim što u svom folikulu proizvodi manje melanina, često proizvodi i manje sebuma, zbog čega ima drugačiju teksturu od ostalih vlasi.

– Sijeda kosa je uvijek grublja i gušća od kose koju ste imali prije nego ste posijedili – kaže Gilen, i savjetuje da povremene sijede u kosi jednostavno; ignorišite.

– Ako i postoji neki sijedi pramen kog ‘morate’ da se riješite, pažljivo ga makazama odsjecite umjesto da ga iščupate – predložio je za Real Simple. (novi.ba)