Ubola vas je osa a ne znate da li ste alergični: Bez panike, odmah morate uraditi jednu stvar

Zdravlje

Ubola vas je osa a ne znate da li ste alergični: Bez panike, odmah morate uraditi jednu stvar

Kako uopšte ne bi ni došlo do uboda, a znate da ćete dan provesti u prirodi, izbjegavajte nošenje parfema i mirisa, kao i šarene odjeće koja privlači ose.

Uopšte nije prijatan osjećaj kada znamo da leti oko nas. Stručnjaci kažu da one neće napasti sve dok se ne osjećaju ugroženo ili dok ne dirate njihovo gnjezdo, piše “Espreso“.

Kako uopšte ne bi ni došlo do uboda, a znate da ćete dan provesti u prirodi, izbjegavajte nošenje parfema i mirisa, kao i šarene odjeće koja privlači ose. Ako se pak nađete u njenoj blizini, ostanite mirni.

Ukoliko dođe do uboda osinji otrov može stvoriti otekline i bolove, ali i anafilaktički šok ako ste alergični. Neki od simptoma su svrab, vrtoglavica, mučnina i povraćanje, bolovi u stomaku i nizak krvni pritisak.

Područje uboda isperite sapunom i vodom, stavite led ili hladnu oblogu na desetak minuta kako bi se smanjila oteklina. Trudite se da ubod ne dirate i ne češate. Ako se pojave jači simptomi, obavezno se javite ljekaru.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (haber.ba)