DR VOJA OTKRIO KOJA SALATA JE TRENUTNO NAJZDRAVIJA: Samo nju jedite i BIĆETE KAO DREN

Zdravlje

DR VOJA OTKRIO KOJA SALATA JE TRENUTNO NAJZDRAVIJA: Samo nju jedite i BIĆETE KAO DREN

On dodaje da ko odgaji žutu boraniju i pravi je tri puta nedeljno za salatu, dobija ceo set vitamina A, C i E koji mu je potreban za tu nedelju

Na pragu smo proleća, a ovo je period kada počinjemo sa dijetama, detoksima, čišćenjem organizma. Osim iz staklenika, povrće koje nam je sada dostupno dolazi iz toplih leja.

To povrće se od ostalog ne razlikuje po hranljivim materijama, ukoliko je dobra podloga i odgovarajuća temperatura prilikom uzgoja, objašnjava gastroenterolog dr Vojislav Perišić.

“Prilikom uzgajanja mladog povrća potrebna je toplota, humus, hranljive materije i pravilan odabir biljaka. Imamo sve štonam je potrebno u mladom luku, zelenoj salati, rotkvicama i spanaću. Za 10-15 narednih dana već mogu da se planiraju zasadi u toplim lejama”, kaže dr Perišić.

On dodaje da ko odgaji žutu boraniju i pravi je tri puta nedeljno za salatu, dobija ceo set vitamina A, C i E koji mu je potreban za tu nedelju.

“Žuta boranija se obari u ekspres loncu, ohladi se, doda se beli luk i mirođija. Može da se servira uz svaki obrok, ko kako voli, i to je najzdravija salata u ovom periodu”, otkriva recept dr Perišić.

On dodaje da je u predstojećem periodu potrebno da unosimo što više antioksidasa i to svežih – A, C, E i selen. (espreso.co.rs)