Prevario policiju i u ćeliju uneo nešto što NIKAKO nije smeo: Usledili su DRAMATIČNI prizori

Svijet

Prevario policiju i u ćeliju uneo nešto što NIKAKO nije smeo: Usledili su DRAMATIČNI prizori

Nadređene službe ne mogu da veruju kako je moguće da je ovo prošlo pored obezbeđenja

Pritvorenik iz britanskog Hala teško je povređen nakon što je uspeo da u zatvorsku ćeliju prošvercuje žilet, koji je sakrio među papirima pravne dokumentacije koju je prethodno dobio.

Nezavisna kancelarija za policijsko ponašanje (IOPC) pokrenula je istragu koja je istakla više propusta tokom ovog slučaja.

Na snimcima se vidi kako zatvorenik u više navrata drži ruke u džepovima i niko od službenika nije primetio da je sečivo stavljeno među papirima.

U izveštaju je utvrđeno da se pre pretresa u više navrata može videti da je pritvorenik stavio ruke u džepove i da mu niko nije rekao da to ne treba da čini, već da mu se ruke moraju videti.

Takođe je navedeno da je službenik u pratnji stajao iza pritvorenika, što znači da nisu imali jasan pregled njegovog ponašanja.

– Kada je pritvorenik izvadio žilet iz džepa i stavio ga u dokumentaciju, svi službenici su radili neke druge stvari ili su gledali u stranu – navodi se u izveštaju da u ovom trenutku niko nije posmatrao pritvorenika.

IOPC je preporučio da policija Hambersajda ažurira obuku službenika koristeći ovaj slučaj kao primer, kako bi istakla potrebu da policajci održavaju jasnu liniju vidokruga kako bi osigurali adekvatno praćenje pritvorenika.

Takođe je rečeno da bi snage trebalo da razmotre slanje komunikacije svom relevantnom osoblju, podsećajući ih na potrebu da adekvatno nadgledaju pritvorenika pre nego što budu pretreseni.

– IOPC preporučuje da policija Hambersajda razmotri primenu upotrebe štapića za detekciju metala u svojim apartmanima za čuvanje. Ovo je usledilo nakon incidenta sa smrću ili ozbiljnim povredama (DSI) u kojem je pritvorenik mogao da sakrije žilet u kopiji dokumentacije o zakonskim pravima koja mu je data, a kasnije da koristi žilet da se samopovredi dok je bio u ćeliji – ističe se u izveštaju. (objektiv.rs)