JEFTINO VOĆE ČUVA ZDRAVE KOSTI: 1 trik ga pretvara u najukusniju poslasticu

Zdravlje

JEFTINO VOĆE ČUVA ZDRAVE KOSTI: 1 trik ga pretvara u najukusniju poslasticu

Čuvajte zdravlje kostiju jer one nose cijelo tijelo i štite vitalne organe! U tome su suhe šljive od velike pomoći.

Sa starenjem, kosti postaju podložne degenerativnim promjenama, a kada gubitak koštane mase postane brži od njene obnove nastupa osteoporoza. Ovo oboljenje slabi kosti i povećava rizik od ozbiljnih preloma. Napada milione ljudi u svjetu, a može da dovede i do jakih bolova u leđima, krivljenja kičme i smanjenja visine.

Pored toga što su glavni oslonac cijelom tijelu, kosti pružaju i zaštitu vitalnim organima. Takođe, one su naše skladište kalcijuma i drugih minerala. Zato je važno brinuti se o njihovom zdravlju, a u tome može da nam pomogne voće koje je na raspolaganju u bilo koje doba godine i to po pristupačnoj cijeni – suhe šljive.

One su odličan izvor kalijuma, magnezijuma i vitamina K, kao i polifenola koji doprinose zdravlju kostiju, smanjuju gubitak koštane mase i povećavaju njihovu gustinu.

Pošto suhe šljive utiču i na probavu, treba biti oprezan ako ih dosad niste koristili. Počinite sa jednom do dvije dnevno, pa povećavajte do pet komada. Najslađe su ako ih stavite malo u frižider, jer kad očvrsnu, budu ukusnije za žvakanje i podsjećaju na bombone.

Od voća su dobre i suhe smokve jer su jako dobar izvor kalcijuma, a od semenki se preporučuje susam – kašika, dvije tokom dana. Kalcijumom su bogati i mlečni proizvodi, a prije svega se preporučuju fermentisani – kiselo mlijeko, jogurt i kefir. Za integralne žitarice, važi pravilo da se prije kuhanja potopite, kako bi organizam mogao da apsorbuje kalcijum iz njih. (novi.ba)