Nutricionisti upozorili na trend koji je potpuno zaludio društvene mreže, a nije nimalo zdrav

Zdravlje

Nutricionisti upozorili na trend koji je potpuno zaludio društvene mreže, a nije nimalo zdrav

Ako koristite društvene mreže Instagram i TikTok, sigurno ste vidjeli snimke u kojima ljudi razmazuju maslac na drvene daske i vješto pobacaju razne dodatke na vrh. Ovaj trend postao je viralan, broji 244.6 miliona pregleda samo na TikToku, ali mnogi zaboravljaju da prekomjerna konzumacija maslaca može imati negativne učinke na zdravlje.

“Zabavno je i lijepo ovo raditi, ali zapamtite da je maslac bogat zasićenim masnoćama koje se povezuju s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti”, rekla je za The Post Caroline Susie, glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku.

Preporuka Američke fondacije za srce je da svega 5 do 6 posto kalorija koje konzumirate dolazi iz zasićenih masnoća jer njihov prevelik unos može povećati razinu LDL-a ili štetnog holesterola.

“Ako je vaša dnevna potreba 2000 kalorija, onda ne bi trebalo više od 120 kalorija dolaziti iz zasićenih masti. To je oko 13 grama zasićenih masti dnevno, a samo jedna žlica maslaca sadrži oko 7 grama”, dodaje Susie.

Ovaj trend je prva pokrenula food blogerica Justine Doiron. Na dasku je namazala maslac, a onda ga ukrasila umacima, začinima, voćem i jestivim cvijećem. Potom ga je konzumirala uz kruh ili kreker. Trend je neke očarao, neke zgrozio, prenosi Index.hr. Ima i onih koji su otišli korak dalje pa izbacili maslac i zamijenili ga krem-sirom, kozjim sirom ili čak Nutellom. Ako se u potpunosti želite kloniti maslaca, a ipak kopirati ovu ideju, Susie savjetuje da se odlučite za humus. (novi.ba)