IMATE LI OSJEĆAJ NOĆU DA VAM MRAVI HODAJU STOPALIMA: Evo šta to može značiti

Zdravlje

IMATE LI OSJEĆAJ NOĆU DA VAM MRAVI HODAJU STOPALIMA: Evo šta to može značiti

Statistike su pokazale da više do 5 miliona ljudi u SAD-u pati od umjereno do teškog oblika sindroma nemirnih nogu (RLS).

U nastavku pogledajte koji su simptomi RLS:

– Bol u podnožju
– Svrabež
– Neugodan osjećaj u nogama
– Želja za otresanjem nogu

Obično, simptomi su više tijekom noći. Ovo nije ozbiljno zdravstveno stanje, ali to može utjecati na kvalitetu života i sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti.

Uzroci

Postoje dvije vrste simptoma RLS, primarne i sekundarne.

Primarni simptomi su nasljedne, a uzrok je smješten u dijelu mozga koji je odgovoran za praćenje. Sekundarni oblik uzrokovan određenim zdravstvenim problemima, uključujući i trudnoću, anemiju, oštećene periferni živac, oštećenom funkcijom bubrega i degenerativne bolesti kralježnice.

Nadalje, ovo stanje može ponekad pojaviti kao rezultat korištenja nekih lijekova kao što su antidepresivi, antipsihotici i pretjeranog konzumiranja kafe, alkohola i nikotina. Općenito, što je dijagnoza prema kliničkoj slici. Laboratorijski testovi zahtijevaju krvnu sliku, hormonalni status, i funkciju bubrega analize. Terapija ovisi o rezultatima. Liječnici često propisuju vitamine, minerale, analgetike, sredstva za smirenje i određene vježbe.

Kako ublažiti simptome?

Simptomi se mogu ublažiti buđenjem i ustajanje u isto vrijeme. Također, stručnjaci preporučuju istezanje prije spavanja. Te bi trebalo sjediti na podu s nogama ispruži i polako savijajte gornji dio tijela, tako da možete doći rukama u tom položaju za nekoliko minuta. Osim toga, možete vježbati jogu koja uključuje istezanje, duboko disanje i opuštanje. Izbjegavajte konzumiranje pića koja sadrže kofein, kao što su zeleni ili crni

RLS također mogu nastati kao posljedica nedostatka željeza i, u ovom slučaju, trebali biste konzumirati namirnice bogate željezom kao što su crveno meso, suhe šljive i repe.

Čaj mješavina

Sastojci:

– 1 kašika usitnjenih plodova kuka

– 1 kašika cvjetova kamilice

– Pola litre prokuhane vode

– Mala količina soka od limuna

– 1 kašika meda

Upute:

Ulijte malo kipuće vode na listovima od kamilice i šipka. Pokrijte i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Procijedite smjesu i dodajte limunov sok i med. Konzumirajte čaj nekoliko puta na dan, a neposredno prije odlaska na spavanje.čaj i kafu jer imaju negativan učinak na cirkulaciju krvi i kvalitetu sna. (novi.ba)