Gastroenterolog Perišić u Jutarnjem otkrio: OVO NAJBOLJE ČISTI JETRU, spas je i za MASNU JETRU – evo šta trebate piti svakog dana

60c20e53-924c-44f2-a465-53d90a0a0a64-251493-vojislavperisic-ls-690x480-1.jpg

Gastroenterolog Perišić u Jutarnjem otkrio: OVO NAJBOLJE ČISTI JETRU, spas je i za MASNU JETRU – evo šta trebate piti svakog dana

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je u Jutarnjem programu Prve o ishrani koja oporavlja jetru oštećenu alkoholom ili lijekovima, i objasnio kako surutka pomaže jetri, piše Mondo.rs.

Surutka sadrži proteine i lipide, otklanja masti koje su prvi “korak” ka propasti najveće žlijezde u našem organizmu. Ali, nije svaka jednako zdrava!

“U surutki se nalaze korisni nekazeinski proteini, lipidi, ona je biološki aktivna tečnost za jetru, jer gledajte, početak korišćenja surutke znači prestanak korišćenja alkohola. Ne može da se pije, da se gleda čaši dno, i da se koristi surutka, postoje pravila”, rekao je on.

“Dva puta po 200 mililitara dnevno se pije, i snabdijevamo tako jetru aktivnim jedinjenjima koja je regenerišu. Umanjuju masti. Jedna od prvih faza oštećenja jetre je masna jetra, ona uvijek mora da prođe kroz masnu jetru. Surutka čisti jetru od tih supstanci koje se nagomilavaju u ćelijama, zbog kojih ona propada”, rekao je on.

Doktor koji je ranije objasnio koje mlijeko je najbolje sada je rekao i da bi trebalo uzimati kozji sir uz surutku.

“Unosite surutku, ona ima serotonin, odmah se osjećate dobro, ona popravlja i raspoloženje. Imam prijatelja, ležao je na Bežanijskoj kosi, bio je jako loše. Sutradan je bio bolje, a doktorka mu je rekla – pola kile kozjeg sira i litar surutke! I odmah je bio bolje, istisnuo je sve što ne valja, i dan-danas pije litar surutke dnevno”, rekao je on.

Da to nije mnogo, čitav litar?

“Može se pretjerati, ako ne podnosite laktozu i do tada niste uzimali mliječne proizvode, dobićete proliv. Surutka ima sedam do deset odsto laktoze, ako ste netolerantni, eto dijareje da bi se laktoza izbacila”, kazao je on.

Surutka od kozjeg ili ovčjeg mlijeka ima specifičan miris, ali profesor kaže da je zdravija od kravlje.

“Lipidni sastav tih mlijeka je različit, u kozjem su mnogo zdraviji lipidi od kravljeg! Surutka ima i zdrave proteine iz kozjeg mleka, istina je da je bolja od kravlje. Ovčja ima malo goru masnoću, u tom smislu je idealna kozja surutka”, rekao je on. (novi.ba)

Odgovori

scroll to top