Obratite dobro pažnju jer vrijeme vam je najveći neprijatelj: Ovo su simptomi karcinoma tiroidne žlijezde!

Zdravlje

Obratite dobro pažnju jer vrijeme vam je najveći neprijatelj: Ovo su simptomi karcinoma tiroidne žlijezde!

Ova vrsta karcinoma poslednjih godina bilježi značajnu tendenciju rasta.

Karcinom štitaste žlezde nastaje nekontrolisanom deobom i nakupljanjem malignih ćelija poreklom od tkiva žlezde.

Postoji nekoliko oblika karcinoma: papilarni, folikularni, medularni i anaplastični. Od vrste karcinoma zavisiće izbor metoda za lečenje, kao i prognoza toka bolesti.

Karcinom štitaste žlezde u početku može da ne daje nikakve simptome. Čvorić je uglavnom prva promena koja se otkriva, a u najvećem broju slučajeva je u pitanju benignog tipa. Čvorić se često otkrije slučajno, u sklopu pregleda nekog drugog problema.

Dalje, mogući prateći simptomi su:

Otok u predelu vrata, posebno ukoliko brzo napreduje
Bol u prednjem delu vrata koji može da se širi bočno ka ušima
Uporan kašalj ili promuklost, bez očiglednog uzroka na nivou respiratornog sistema
Otežano gutanje i disanje

Ovi simptomi mogu da budu prisutni kod velikog broja poremećaja, uglavnom benigne prirode. Međutim, uvek je preporučljivo da se ovi simptomi ozbiljno shvate, kako se ne bi prevideo mogući maligni proces. Karcinom koji se otkrije u ranijoj fazi ima značajno bolju prognozu za uspešnije lečenje.

Dijagnoza karcinoma štitaste žlezde postavlja se na osnovu kliničkog pregleda, odgovarajućih metoda vizualizacije, a definitivna potvrda tipa karcinoma postiže se analizom tkiva dobijenog biopsijom.

Lečenje karcinoma štitaste žlezde obuhvata pre svega operativno uklanjanje tumorske mase, kada god je to moguće. Ukoliko je došlo do širenja karcinoma van tkiva žlezde, verovatno će biti potrebno da se sprovedu i druge metode, kao što je zračna, hemioterapija, terapija radioaktivnim jodom ili ciljana terapija po tipu malignih ćelija.

Što se prognoze tiče, najlošiju prognozu ima anaplastični karcinom štitaste žlezde, koji veoma brzo raste i metastazira u druge organe. Srećom, radi se o relativno retkom obliku karcinoma. (haber.ba)

Odgovori