Bijeli luk može biti izuzetno opasan po zdravlje, ukoliko se uzima ovako najzdraviji začin postaje otrov

Zdravlje

Bijeli luk može biti izuzetno opasan po zdravlje, ukoliko se uzima ovako najzdraviji začin postaje otrov

Koliko je zdrav bijeli luk do sada smo čuli bezbroj puta, jača imunitet, detoksikuju, čini organizam snažnim. Međutim, ono što možda niste znali je da se kao takav koristi u veoma malim količinama, što ne podrazumijeva da ga jedete svakodnevno uz obroke kao salatu ili začin.

Ovo povrće je vrlo moćan lijek, ali postoji razlika između toga da li nešto konzumirate kao lijek ili to unosite u organizam svakog dana, kao dio obroka.

Bijeli luk ima brojne zdravstvene koristi, te se u ajruvedi koristi za posebne zdravstvene tretmane i iscjeljenja. U ajurvedi postoji sljedeća izreka: “Svaki korijen, svaki list na ovoj planeti ima određena medicinska svojstva.”

Ipak, čovječanstvo je naučilo kako da koristi samo nekolicinu biljaka, dok još uvijek učimo kako da koristimo preostalo biljno bogatstvo koje nas okružuje.

Bijeli luk utiče na nervni sistem i predstavlja nervni stimulans. Ukoliko konzumirate luk, vaš nervni sistem postaje izuzetno stimulisan. Međutim, problem je u tome što sve ono što stimuliše nervni sistem, zapravo vas drži u podignutom stanju neko vrijeme, a onda vas naglo spušta.

Dnevna upotreba nervnih stimulansa u bilo kojoj formi, će vas postepeno dovesti do toga da postanete neosjetljivi na život i na iskustvo.

Pretjerana upotreba bijelog luka takođe može dovesti i do stomačnih problema, mučnine i probleme sa varenjem.

U hranu koja negativno djeluje na nervni sistem i ne treba svakodnevno da je konzumirate spadaju:

bijeli luk, crveni luk, asafoetida (začin), zelene ljute papričice (Novi.ba)

Odgovori