Smršala BEZ DIJETE u kratkom roku: Evo detaljno šta je jela

Zdravlje

Smršala BEZ DIJETE u kratkom roku: Evo detaljno šta je jela

Marijen Pauer iz Velike Britanije nikada nije razumjela zašto sve velike zvijezde obožavaju kelj, i stalno ga hvale. Od Dženifer Aniston, preko Bijonse, pa sve do zaljubljenice u zdrav život, Gvinet Paltrou, kelj je postao glavna namirnica u jelovnicima svih zgodnih dama.

Zato je Marijen odlučila da isproba neke od recepata, i da vidi kako će nedelju dana ishrane bazirane na kelju uticati na nju. Nije očekivala da će smršati, ali bila je iznenađena pozitivnim efektima kelja. Ne samo da je neverovatno zdrav, već je i izuzetno jeftin, tako da je ovaj izazov Marijen rado prihvatila.

Sedam dana je jela samo obroke koji se ili baziraju ili u sebi sadrže kelj, i na kraju je videla ne samo da je smršala dva kilograma, već joj je i lice izgledalo zategnutije i čistije. Ona je takođe otkrila da je kelj višenamenska namirnica, pa je svakog dana pravila drugačije obroke, a uspela je da napravi i jedan veoma zanimljiv slatkiš.

PRVI DAN:

Glavni sastojak svake dijete ili ishrane bazirane na kelju, jeste čuveni zeleni sok. Ona je odlučila da svoj dan započne zanimljivom i osvežavajućom mešavinom zeleniša i voća. U blender je stavila pet listova kelja, jabuku, sok jednog limuna, šačicu narendanog đumbira i tri listića nane. U sve to je dodala malo vode i bademovog mlijeka.

Iako je isprva bila prijatno iznenađenja sokom, kasnije tokom dana je imala nešto gora iskustva sa ovom zelenom lisnatom biljkom. Za ručak je pokušala da napravi salatu sa keljom, koji je prelila sokom od limuna i uljem, i dodala je tunjevinu.

– Bilo je jednostavno pogrešno. Žilavo, “ribasno” i jednostavno neprijatno – opisuje ona ovu salatu. Za večeru se odlučila za omlet obogaćen zelenim listovima.

DRUGI DAN: MASIRAJTE VAŠ KELJ

Marijen je ponovo popila sokića za doručak, ovog puta ga je obogatila avokadom i limetom. Ovaj napitak od oko 200 kalorija je bio mnogo ukusniji, i kaže da se duže osjećala sitom. Međutim, kada je došlo vrijeme za ručak, odlučila je da malo promjeni stvari.

Otkrila je da kelj ne može tek tako da se stavi u salatu, već da većina kuvarica na internetu preporučuje da se listovi ostave da odstoje pokriveni limunovim sokom i uljem najmanje 15 minuta pre jela. Ovo će, kaže ona, malo da omekša vlakna u kelj, i ručak će biti mnogo prijatniji. Drugi način da se to uradi jeste da se listovi masiraju i gnječe rukama.

Nakon što je saznala za taj trik, njena salata je postala mnogo bolja i ukusnija. Za ručak je pojela salatu sa fetom i narom, a za večeru je u blenderu napravila kremastu supu od kelja i slatkog krompira.

TREĆI DAN: OTARASITE SE STABILJKI

– Sada kada sam poznavalac kelja, shvatam da stabiljke kelja ne možete dovoljno da obarite da bi one postale jestive. Zato je najbolje da ih odstranite, pa listove prokuhajte svega minut u slanoj vodi. Zatim izvadite, ocijedite i prodinstajte na puteru, sa bijelim lukom i malo soli – savjetuje ona.

Ovakav zeleniš ostaje hrskav, ali je mnogo ukusniji, mekši i lakši za jelo. Uz to je dodala jedno jaje i malo prodinstane slanine, i to je bio, kako kaže, zadovoljavajući ručak. Za večeru je u tiganju prodinstala kelj, čili i piletinu, i sve to dobro začinila. Kaže da je i večera bila izuzetno ukusna, a trećeg dana je već počela da osjeća kako joj je stomak sve manji.

ČETVRTI DAN: ČIPS OD KELJA

Do četvrtog dana je već postala majstor za sokove, pa svakog dana pravi drugi. Ovog puta se odlučila za kremastu mješavinu babane, borovnica, kelja i bademovog mlijeka. Za ručak je napravila zanimljive mafine sa keljom, paradajzom, sirom i pečenim pinjolima. Ovi mafini su mekani, pomalo slani i, kako kaže, divni. Ali, ona naglašava da je sva hrana u koju stavi kelj, postala žilavija, te da je uvijek potrebno dodatno žvakanje.

Za večeru su došli prijatelji, pa je odlučila da ih iznenadi čipsem od kelja. Naime, skinete stabiljke, listove isjeckate na komadiće veličine standardnog čipsa, pa sve pospote maslonvim uljem (ne pretjerujte, ne treba da bude kao salata). Listiće bogato posolite, i dodajte začine po želji, ona je dodala čili. Poređajte ih na pleh u jednom sloju, pa pecite na 180 stepeni svega 8 minuta.

PETI DAN: NAPRAVITE MASKU ZA LICE

Ponovo sok za doručak, salata sa keljom i slaninom za ručak i pasta za pestom od kelja za večeru. Međutim, ono što je zanimljivo jeste otkriće da kelj može da se koristi i na koži – i jako je djelotvoran. Ne samo da mnoge kozmetičke kompanije koriste ovu biljku u proizvodnji prirodnih kremica, već masku možete da napravite i sami.

Kako bih uštedjela novac, napravila sam svoju masku za lice koristeći recept sa interneta. Pomješala sam kelj, spanač, maslinovo ulje i običnu kremu za lice u blenderu. Izgledala sam, i mirisala, užasno, ali moja koža je blistala a bubuljice kao da su nestale – kaže Pauerova.

ŠESTI DAN: AKO GA NE JEDETE – NOSITE GA

Marijen se iznenadila kada je na internetu naletjela na veoma zanimljivu ponudu. Naime, najveći zaljubljenici u kelj mogu i da ga nose oko vrata – i to okovanog zlatom. Ona je na jednom sajtu za prodaju nakita vidjela da nožete da kupite privezak, koji zapravo predstavlja parče kelja umočeno u čisto zlato. Kako privezak nije bio skup – 40 funti – ona ga je kupila kako bi ovjekovečila ljubav prema ovoj zelenolisnatoj biljci.

SEDMI DAN: ZELENA, LIJEPA I MRŠAVA

– Kraj nedelje sam proslavila sladoledom od kelja. Jednostavno sam pomješala kelj, kokosovo mleko, sok limete, javorov sirup i led, i sve to ubacila u blender, pa sam sve zaledila. malo je vodenasto, ali jako prijatno – priča novopečena zaljubljenica u kelj, koja je za nedelju dana smršala 2 kilograma.

Ona i dalje pravi sokove od kelja svakog jutra u blenderu, a sada ga koristi i umjesto zelene salate. Pored bolje linije, primjetila je i da joj koža izgleda ljepše, a linija brade joj djeluje zategnutije. Napravila je pauzu pa nastavila sa dijetom do željene kilaže, a to možete i vi.(zdravljeipriroda.com)

Odgovori