Stomatolozi upozoravaju: Da biste imali ZDRAVE i lepe zube, neophodno je da ih održavate na OVAJ način

Zdravlje

Stomatolozi upozoravaju: Da biste imali ZDRAVE i lepe zube, neophodno je da ih održavate na OVAJ način

Ako želite da imate zdrave zube, svakodnevno morate voditi brigu o njima.

Britanski stomatolog Rona Eskander otkrila je kako bi trebalo da izgleda nega zuba tokom celog dana, koju praktikuju i stomatolozi.

Ona se ne razlikuje mnogo od rutine prosečne osobe, ali Eskander dodaje nekoliko korisnih saveta zbog kojih ćete mlo višne pažnje obraćati na to kako hrana koju jedete i četkica koju koristite mogu uticati na vaše zdravlje.

Pranje zuba pre doručka
Jela i napici kao što su pahuljice ili sok od narandže koje konzumiramo za doručak su štetni za zubnu gleđ. Pranje zuba pre doručka osigurava da će fluorid iz aste za zube stvoriti zaštitni sloj na zubima koji će štititi gleđ, navodi Eskander. Ako zube peremo odmah nakon doručka, zapravo im štetimo jer kiselina iz hrane četkanjem još lakše prodire u sam zub, te ga oslabljuje.

Električna četkica ima više učinka
Rona objašnjava kako zube pere dva puta dnevno po dva minuta koristeći električnu četkicu. Električna četkica za zube osigurava temeljno pranje zuba, a istovremeno štiti zubno meso od ošrećenja zbog prejakog četkanja. Zahvaljujući ugrađenim tajmerima na električnim četkicama za zube koji nam govore koliko je potrebno prati zube, nećemo tako lako skratiti vreme pranja.

Samo pranje nije dovoljno

Eskander upozorava da četkicom za zube možemo ukloniti samo 60% nečistoća. Hrana i bakretije često ostanu zaglavljeni između zuba, a do tog prostora možemo doći samo koncem ili posebnim interdentalnim četkicama namenjenim za čišćenje prostora među zubima. Ako bakterije i hranu na tim teško dostupnim mestima ne uklonimo, prete nam upale zubnog mesa, ali i propadanje zuba.

Stomatolog Rona preporučuje korištenje interdentalnih četkica pre nego konca, ali je on neizbežan za one koji među zubima nemaju dovoljno velik razmak za četkicu.

Određena hrana je nežnija prema zubima
Stomatolog navodi da tokom dana treba da izbegavamo hranu bogatu šećerom, posebno između obroka jer bakterije dodatno prerađuju sastojke hrane u kiselinu koja razara zubnu gleđ. Potrebno je izbegavati napitke poput tople vode s limunom jer se radi o veoma kiselom napitku. Mleko, sir i jogurt samo su neke od namirnica koje mogu neutralizovati štetnu kiselinu pa ih je dobro konzumirati na kraju obroka. Zeleni i crni čaj takođe sadrže sastojke koji smanjuju nivo bakterija u usnoj duplji.

Pranje zuba pre spavanja je obavezno
Ono što Eskander nikada ne preskače je pranje zuba pre spavanja. Osim što zube pere dva minuta električnom četkicom, obavezno prostor između zuba još jednom očisti interdentalnom četkicom i koncem za zube. Tako ćemo najlakše sprečiti pojavu gingivitisa i ostalih bolesti i stanja koji štete zdravlju zubi i zubnog mesa.(objektiv.rs)

Odgovori