ISTOPITE MASNE NASLAGE NA STOMAKU I OBORITE HOLESTEROL: Sad je sezona najboljeg voća za dijetu, evo kako da to iskoristite

Zdravlje

ISTOPITE MASNE NASLAGE NA STOMAKU I OBORITE HOLESTEROL: Sad je sezona najboljeg voća za dijetu, evo kako da to iskoristite

Od svih masnih naslaga u tijelu, najopasnije su one u stomaku, a čak i kad smo na dijeti nije tako lako da ih se oslobodimo.

Ove masnoće se nazivaju visceralne masti i oblažu unutrašnje organe, čime značajno mogu da poremete njihov rad. NI potkožne masne naslage nisu bezopasne, ali ove unutrašnje ugrožavaju čak i rad srca. Za borbu protiv ovih masnoća neophodno je da se zdravo hranite, kao i da budete fizički aktivni, ali naučnici su nedavno otkrili i da jedno voće značajno pomaže.

Riječ je o jabukama, izuzetno bogatim pektinom – sastojkom koji daje gustinu voću kad ga ukuvavamo u džem ili slatko. Pektin je koristan zato što vezuje vodu i ograničava količinu masnoća koju ćelije mogu da apsorbuju. Zahvaljujući vlaknima, jabuke pomažu da se duže održi osjećaj sitosti.

U njima ima i dragocjenih polifenola koji mogu da “istope” deset odsto masnih naslaga na stomaku za 12 sedmica. Udruženim djelovanjem korisnih sastojaka, jabuke doprinose sprječavanju metaboličkog sindroma – opasnog stanja u kojem su visoki holesterol i krvni pritisak, a organizmu prijeti pred-dijabetes. (novi.ba)