OSAM STVARI KOJE NE SMIJETE RADITI NAKON CARSKOG REZA

Zdravlje

OSAM STVARI KOJE NE SMIJETE RADITI NAKON CARSKOG REZA

Carski rez je operacija kojom se beba porađa kroz rez trbušne stjenke i maternice. Kao i nakon svake operacije, i poslije carskog reza potrebno je vrijeme oporavka pri čemu je najvažnije zarastanje ožiljka. Oporavak obično traje šest sedmica, a unutar toga perioda žena treba paziti, odnosno izbjegavati neke radnje.

1. Unutar šest sedmica poslije carskog reza izbjegavajte podizati bilo što teže od vašeg novorođenčeta, kao i sve ostale teže fizičke aktivnosti. Kućanske poslove također pokušajte izbjegavati što je duže moguće kako bi ožiljak brže zarastao.

2. Ne preporučuje se sjedati za volan barem 6 sedmica nakon poroda carskim rezom. Neki pokreti bit će vam bolni i nekoliko mjeseci nakon poroda.

3. Ne zaboravite piti dovoljno tekućine. Nakon carskog reza mnoge žene imaju problema sa stolicom jer je abdomen osjetljiv i bolan. Zato je važno piti dovoljne količine vode, zdravo jesti i kretati se čim to možete kako bi crijeva bila aktivnija i kako ne bi došlo do zatvora.

I ne brinite se: šavovi vam neće popucati dok vršite veliku nuždu.

4. Izbjegavajte spavati na stomaku. Spavanjem na stomaku može se produžiti vrijeme zacjeljivanja ožiljka s obzirom da je šav pod pritiskom. A ionako će vam spavati na leđima vrlo vjerovatno biti najugodnije, a nekim ženama paše i spavanje na boku.

Spavanje na lijevom boku preporučuje se i u slučaju visokog pritiska. Može se dogoditi da će vam pomicanje na bok biti neugodno, možda i bolno, ali kada dospijete u tu poziciju, odnosno legnete na bok osjećat ćete se dobro.

5. Izbjegavajte se*sualni odnos unutar šest sedmica poslije poroda. Se*s prije toga može biti bolan i neugodan, a i ožiljku treba dati vremena da zaraste.

6. Izbjegavajte korištenje stepenica barem dvije sedmice nakon carskog reza. Ako je vaša spavaća soba ili bebina soba smještena na spratu, premjestite se privremeno u prizemlje kako se ne biste trebali penjati gore-dolje po stepenicama nekoliko puta dnevno. Kada počnete koristiti stepenice, hodajte polagano i pažljivo.

Zamolite nekoga da vam pomogne dok hodate kako biste se, ako je potrebno, mogli osloniti na njega. Osjetite li bol ili se umorite hodajući stepenicama, stanite i odmorite se.‘Radi lakšeg i bezbolnijeg kretanja preporučuje se nošenje laganog steznika koji je najbolje kupiti u za to specijaliziranim prodavnicama.

7. Dobijete li temperaturu ili osjećate bol koja ne prolazi, odnosno postaje sve jača, nikako nemojte to zanemariti. To može biti znak infekcije.

8. Izbjegavajte kupanje u kadi (birajte tuširanje), javnom bazenu i vrućoj kupelji sve dok vam ožiljak ne zaraste i dok više ne krvarite (i nakon carskog reza krvarenje je uobičajeno). Također, izbjegavajte korištenje tampona.

Nakon zarastanja ožiljka rodilja može ožiljak mazati preparatima za brže i ljepše cijeljenje rana koji se mogu kupiti u slobodnoj prodaji u apotekama ili pak stavljati silikonski flaster na ranu, prenosi portal Zadovoljna. (haber.ba)