I NIZAK HOLESTEROL MOŽE BITI OPASAN: Ako padne ispod OVE VRIJEDNOSTI, hitno kod ljekara!

Zdravlje

I NIZAK HOLESTEROL MOŽE BITI OPASAN: Ako padne ispod OVE VRIJEDNOSTI, hitno kod ljekara!

Bojimo se visokog holesterola, ali i nizak holesterol nije nimalo bezazlen! Evo kakva opasnost preti..

Holesterol je veoma važna materija u našem organizmu, jer učestvuje u izgradnji ćelijskog zida, a bez njega ne bi bilo ni mnogih hormona, kao što su estrogen i progesteron.

Prema riječima prof. dr Veroslave Stanković, specijaliste ishrane zdravih i bolesnih, 5,2 je gornja granica, ali optimalni nivo holesterola zavisi od čovjeka do čoveka. “Svi se slažu da ni niske vrijednosti holesterola nisu dobre”, rekla je profesorka u emisiji TV Ordinacija. “Nije dobro da on bude ni ispod 4 a kamoli ispod 3, jer su ovako niske vrijednosti otkrivene kod osoba koje već imaju karcinome i metastaze a da ne znaju za to.”

Ona podseća da takozvani “dobar” holesterol – HDL – zavisi isključivo od fizičke aktivnosti i da se može povećati ako osoba pređe 10.000 koraka dnevno. HDL je važan jer omogućava eliminaciju lošeg holesterola.

“Osim nepravilne ishrane, pacijenti sa povišenim ukupnim holesterolom navode i da neredovno spavaju, kao i da su pod stresom zbog posla tokom cijelog dana”, kaže dr Stanković. “Ukoliko je moguće, holesterol treba sniziti promjenom životnih navika i tek ako to ne uspijemo za šest mjeseci, prelazimo na lijekove, statine.”

Kad je reč o ishrani, dr Veroslava kaže da se ne moraju u potpunosti izbaciti jaja – cijelo se može pojesti 2-3 puta dnevno, a belance slobodno jedite svakog dana. Od mesa, dozvoljeno je juneće, teleće, bijelo pileće meso kao i tuna i sardina ocijeđeni od ulja, dva do tri puta nedeljno. Masne ribe kao što su skuša i losos se savjetuju u ishrani, zato što masne kiseline iz njih djeluju blagotvorno na krvne sudove.

Zabranjeni su bijeli hlejb, lisnato testo i krompir spremljen sa ulje, puterom ili mlijekom. Mlijeko i mliječni proizvodi su na listi dozvoljenih namirnica pod uslovom da je procenat masti 2,8, dok sir treba da ima do 30 odsto masnoća.

Kao jedan od najefikasnijih narodnih “lijekova” za holesterol, doktorka navodi jogurt izmešan sa susamom. Mješavina se koristi 40 dana, s tim što ovo prati i prilagođena ishrana. (novi.ba)