SAD JE SEZONA, A ZNATE LI ŠTA UNOSITE U ORGANIZAM AKO JEDETE SVJEŽE KRASTAVCE: Poslije ovog ćete dobro razmisliti

Zdravlje

SAD JE SEZONA, A ZNATE LI ŠTA UNOSITE U ORGANIZAM AKO JEDETE SVJEŽE KRASTAVCE: Poslije ovog ćete dobro razmisliti

Osim što sadrže čak 97 procenata vode, višestruko su korisni za naš organizam

Sa dolaskom proljeća, mijenja se i sadržaj frižidera. “Tešku” hranu zamijenjujemo laganijom i onom koja u sebi sadrži veliki procenat vode.

Krastavci spadaju upravo u te namirnice, a pored toga što su izuzetno ukusni, jako su zdravi. Naravno, ovo se odnosi na sveže krastavce, a ne ukiseljene koji su prepuni konzervansa.

Pretpostavljamo da ih najčešće jedete u salati, ali bi trebalo da steknete naviku i da ih koristite samostalno, pa čak i kao međuobrok.

Izuzetno je popularna i voda od krastavaca, pa je sada idealno vrijeme i da je isprobate.

Ono što je kod njih izuzetno dobro jeste činjenica da su niskokalorični, a odlični za organizam.

Sjajno nas hidriraju

Znamo da je izuzetno važno da, tokom dana, u organizam unesemo dovoljnu količinu tečnosti, a ovo se posebno odnosi na toplije dane koji su nam sve bliži. Unošenje tečnosti ne mora uvijek da bude u obliku pića. Da li ste znali da krastavci sadrže čak 97 posto vode, što ih čini savršenim za hidrataciju tijela?

Jačaju kosti

Na pomen krastavaca, sigurno vam prva asocijacija nisu kosti, ali verovali ili ne, oni su odlični i za njih. Ovo povrće je bogato vitaminom K, koji podržava gustinu kostiju i štiti nas od preloma. Vitamin K omogućava bolju distribuciju kalcijuma u telu i ima veliku ulogu kod sprečavanja osteoporoze.

Krastavci su sjajni za čišćenje organizma

Konzumacijom krastavaca, pomažete u čišćenju crijeva. Enzim erepsin razgrađuje proteine ​​i tako pospješuje probavu, naročito mesa. Uz to, krastavci djeluju pogodno i kod prirodnog snižavanja visokog krvnog pritiska.

Smanjuju stres

Kad ste nervozni, puni briga i stres vam je na visokom nivou – pojedite krastavac, Naime, ovo povrće je bogato vitaminom B, a on pomaže našem tijelu da se na prirodan način oslobodi stresa. (novi.ba)