ZAKOPAJTE OVU NAMIRNICU NA DNO SAKSIJE I GLEDAJTE ŠTA SE DEŠAVA: Za nekoliko dana će biljke bujati!

Zanimljivosti

ZAKOPAJTE OVU NAMIRNICU NA DNO SAKSIJE I GLEDAJTE ŠTA SE DEŠAVA: Za nekoliko dana će biljke bujati!

Isprobajte ovaj trik, vaše zelene ljubimice biće vam zahvalne.

Svakog proljeća prije sadnje biljaka i cvijeća važno je obezbjediti da zemlja za biljke ima odgovarajuću količinu hranjivih materija, a umjesto da koristite đurivo iz prodavnice, možete napraviti sami prirodno đubrivo, koje će vašoj biljci obezbjediti sve što joj je potrebno.

Ako ste novi u baštovanstvu, ovo vam se može činiti čudno, ali svaki iskusniji „poljoprivrednik“ znaće kakve benefite jaja imaju za biljke. Jaja sadrže kalcijum, kao i tragove drugih elemenata uključujući magnezijum i fosfor i zbog toga su izvrsna za dodavanje hranjivih materija zemlji i kompostu.

Sve što treba napraviti jeste staviti malo zemlje u lonac za cvijeće i položiti sirovo jaje na vrh. Zatim rasprostri još malo zemlje po vrhu i zakopati sjeme biljke po vašem izboru baš kao što biste to i inače uradili. Nakon nekog vremena jaje će početi da se raspadata i djelovati kao prirodno đubrivo.

Ali ako ne želite da potrošite cijelo jaje, ne morate! Umjesto čitavog jajeta možete koristiti i ljuske koje su takođe bogate kalcijumom, kiseonikom i fosfornom kiselinom – svim bitnim materijama koje podstiču rast biljaka.

Već za dan-dva vidjećete benefite i vaša biljka će izgledati ljepše i zdravije i više vam neće pasti napamet da kupujete skupa vještačka đubriva – kažu baštovani.

Sljedeći put kada budete spremali omlet ili palačinke – umjesto da bacite ljuske, iskoriste ih i njima nahranite svoje cvijeće! A ako imate veliki vrt u koji često zalaze ptice, možete po vrtu pobacati zdrobljene ljuske jaja jer će i njima dobro doći!

Naime, ptice koje posjećuju naše vrtove često imaju manjak kalcijuma i jedu male komadiće ljuske jaja koje im nadoknađuju nedostatak kalcijuma. Već samo iz tog razloga vrijedi rasuti zdrobljenu ljusku jajeta po vrtu. (novi.ba)