VRIJEME U KOJE LJETI ZALIVATE BILJKE MOŽE DA NARAVI KLJUČNU RAZLIKU: Baštovan sve objasnio, evo kada je najbolje!

Zanimljivosti

VRIJEME U KOJE LJETI ZALIVATE BILJKE MOŽE DA NARAVI KLJUČNU RAZLIKU: Baštovan sve objasnio, evo kada je najbolje!

Baštovan otkriva u koje doba dana je ljeti najbolje zalivati biljke!

Mnogim ljudima je problem održavanje biljaka tokom ljeta. Nije lako uvek pogoditi koliko ih treba zalivati da se ne osuše, a neki i pretjeraju, pa biljke onda počinju da venu.

Jedna od važnih stvari na koje treba obratiti pažnju je i u koje vijreme tokom dana zalivate biljke kada su napolju velike vrućine.Baštovan Oliver Hil zna kada je najbolje – u djelu dana koji je najhladniji, i Hil poručuje da to može da napravi veliku razliku.

“Jedna od najvažnijih stvari koju možete da uradite je da zalivate svoje biljke u odgovarajuće vrijeme. Najbolje vrijeme za to je ujutru ili uveče, kada sunce nije najjače. Ako biljke zalivae tokom dana, voda će ispariti pre nego što stigne do korijena”, pojašnjava on.

Još savjeta za održavanje biljaka ljeti

Jedna od klasičnih zamki u koju ljudi leti upadaju je da preteraju u zalivanju cveća.

“Još jedan savjet je da pazite da ne zalivate biljke pretjerano. To može da bude problem ljeti jer se zemlja vrlo brzo osuši. Zalivajte biljke samo kada je zemlja suha na dodir. Ako imate neke biljke koje su se ’objesile’, pokušajte da ih po lišću blago isprskate vodom. To će i oživjeti i pomoći im da se rashlade”.

I pozicija biljke je veoma važna jer je mnogima potrebno da veći dio dana budu izložene direktnoj sunčevoj svjetlosti.

“Na kraju, obratite pažnju da svojim biljkama obezbjedite dovoljno svjetlosti. Mnogima je potrebno najmanje šest sati sunčevog svjetla dnevno. Ako vaše biljke ne dobijaju dovoljno svjetla, listovi će početi da ’vise’”, kaže baštovan.

Naravno, koliko je biljkama potrebno sunca zavisi od vrste, zato je uvijek najbolje da se dobro informišete o konkretnom cvijeću koje kupujete. (novi.ba)