Ostavio laptop u kafiću, a ono što je usledilo videlo je 23 miliona ljudi: Teško je poverovati (VIDEO)

Zanimljivosti

Ostavio laptop u kafiću, a ono što je usledilo videlo je 23 miliona ljudi: Teško je poverovati (VIDEO)

Hteo je da proveri da li će mu neko ukrasti laptop ili će ga dočekati na mestu gde ga je ostavio

Tiktoker, jutjuber i novinar Aptin Saidi, koji je ranije radio na američkom CNBC-u, često deli zanimljive i edukativne sadržaje na svojim profilima na društvenim mrežama. Njegove objave prati gomila ljudi, a njegov nedavni video je prikupio više od 23 miliona pregleda.

Naime, Aptin je sproveo zanimljiv eksperiment u jednoj od najbezbednijih zemalja na svetu, Singapuru. Odlučio je da ostavi laptop na stolu u kafiću i ode na ručak. Hteo je da proveri da li će mu neko ukrasti laptop ili će ga dočekati na mestu gde ga je ostavio pre odlaska na ručak.

@uptin

♬ original sound – Uptin

– Ova zemlja ima jednu od najnižih stopa kriminala na svetu. Tako da ću danas ostaviti svoj laptop u nasumičnom “Starbaksu” na jedan sat, ne govoreći nikome da ga nadgleda – objasnio je Aptin.

On je napomenuo da je Singapur “eliminisao” kriminal i da su dostigli niz od 250 dana u kojem nije zabeležen nijedan uobičajeni vid kriminala.

– To znači da niko više od osam meseci nije pokraden u celoj zemlji – rekao je on.

Aptin kaže da postoje tri razloga zašto Singapur ima nisku stopu kriminala: poštenje je deo kulture, osnovne potrebe zemlje su zadovoljene tako da ljudi ne osećaju potrebu da počine zločine, a nadzorne kamere su na svakom ćošku.

– Svuda su kamere koje štite od kriminala, a posledice za lopove su zaista velike – objasnio je Aptin i dodao da se za provalu i krađu u Singapuru, pored novčanih kazni, dobija i do 10 godina robije.

Po povratku iz tržnog centra gde je ručao, Aptin je primetio da mu je laptop netaknut. Sreo ga je na istom mestu. Ovaj video je izazvao pozitivne reakcije korisnika TikToka.

“Ovo je veoma skup društveni eksperiment“, „U Južnoj Africi bi uzeli tvoj laptop, kameru, mikrofon, TikTok profil, pa čak i tvoje ime“, „U Londonu bi ti ukrali laptop čak i da sediš za njim“, „ Živim u Singapuru. Zaboravio sam mobilni na autobuskoj stanici i sutradan sam ga tamo našao u plastičnoj kesi sa natpisom ‘izgubljeni mobilni’”, „U Berlinu bi se laptop prodavao na eBay-u za manje od 10 minuta“, komentarišu ljudi. (objektiv.rs)