OVO MORATE ZNATI! I ODLIČAN PLIVAČ MOŽE SE UTOPITI! Ako vas uhvati grč u vodi ovako postupite

Zanimljivosti

OVO MORATE ZNATI! I ODLIČAN PLIVAČ MOŽE SE UTOPITI! Ako vas uhvati grč u vodi ovako postupite

Kako su već krenuli godišnji odmori, a samim time i odlasci na kupanja u rijeke, mora, jezera, potrebno je biti spreman na sve opasnosti koje vrebaju. Jedna od njih su i grčevi koji se pojavljuju u vodi. Prije nego što odete na kupanje, pročitajte kako do grča dolazi i kako si možete pomoći. Ne zaboravite, poznavanje tehnika samospašavanja je potrebno svima – utopiti se može i dobar plivač.

Do grča može doći usred jednostavnog istezanja u krevetu ili pri većoj fizičkoj aktivnosti. Riječ je o često bolnoj, različitih uzroka, trajanja i oblika, nekontrolirana kontrakcija mišića. Ukoliko vam se on dogodi u vodi važno je ostati pribran i sjetiti se osnova samospašavanja.

Održavanje na površini
Arhimedov zakon kaže da je tijelo uronjeno u tekućinu lakše za težinu istisnute tekućine. Upravo u njemu leži osnovna tehnika samospašavanja koja omogućava zadržavanje na površini, otklanjanje drugih opasnosti (grčevi, umor…) i čekanje pomoći.

Najlakše ćete se održati na površini tako da ležite na maksimalno uronjeni u vodu, što znači da iz vode treba viriti samo lice.  Laganim kružnim pokretima rukama i nogama stvara se uzgon, a pluća su maksimalno ispunjena zrakom što povećava volumen prsa i stvara dodatan uzgon.

Rješavanje grča
Dok čekate pomoć širite (izvlačite) mišić 10 – 15 sekundi, uz ponavljanje do prestanka grča. Nakon što on prođe potrebno je što prije napustiti vodu zbog mogućnosti ponovne pojave grča.

U nastavku pogledajte još nekoliko korisnih savjeta za grčeve u vodi i sigurnije plivanje: (novi.ba)

Odgovori