Priča koja je ostavila Srbiju u suzama, sada je još teža: Preminuo Predrag kog je majka Olga celog života nosila na leđima

Svijet

Priča koja je ostavila Srbiju u suzama, sada je još teža: Preminuo Predrag kog je majka Olga celog života nosila na leđima

Kako je govorio, “život je njen poklonila meni, podelila ga sa mnom”

Predrag Bošković (61) iz sela Mušići kod Kosjerića, koji se od rođenja borio sa cerebralnom paralizom i koga je majka celog života nosila na leđima, preminuo je posle duge bolesti.

Priču o baki Olgi, Predragovoj majci, objavljena je u decembru 2019. Šest decenija majčine noge bile su i njegove. Kako je sam govorio, Olga je živela dva života – svoj i njegov. Na majčinim leđima išao je u školu, kretao se po kući i dvorištu.

Kako je govorio, “život je njen poklonila meni, podelila ga sa mnom”.

Olga je svog Predraga stavljala na leđa i nosila do trema gde on ima drvorezbarsku radionicu.

– Čini mi se da sam imao nekog talenta u sebi – govorio je.

Priča koja je rasplakala Srbiju
U kući staroj više od 120 godina Predrag je živeo okružen stvarima koje je sam napravio. Nijedna tehnika mu nije strana, od gravure do dekupaža.

– Majka me je nosila na leđima u školu i iz škole, majka je podelila život sa mnom, takoreći i ona živi dva života na neki način, moj i njen – govorio je ranije Predrag za RTS.

Olga Bošković, Predragova majka, kazala je tada da je bilo lakše dok je bio manji.

– E sad, kako je veći… Nije lako ovolikog čoveka dignuti na leđa i nositi i sve, ali šta ćeš, tako mi je Bog valjda usudio, pa nemam kud, moram – rekla je Olga.

Uz sve obaveze u domaćinstvu na selu, uprkos krhkoj građi i godinama, Olga prati Predragova interesovanja, kojih se zbog bolesti nije odrekao.

– Ja njega tu iznesem i dodam mu sve što mu treba, turim tu, a kolica su imala neka al‘ on ne može, gde ćemo mi tu kolica, ne može, nudilo je Socijalno, neka – dodaje Olga Bošković.

Predrag je, kaže, uvek nalazio neku satisfakciju u životu, utehu u drvetu.

– Da je majka uz mene živa i zdrava, bar ovoliko koliko je sad. A dokle ćemo moći i ja i ona, to ćemo videti – govorio je Predrag.(srbijadanas.com)

Odgovori