Zbog ovoga se salo gomila a da toga nismo ni svesni

Zdravlje

Zbog ovoga se salo gomila a da toga nismo ni svesni

Nutricionisti kažu da većina ljudi pravi veliku grešku pri odabiru hrane za prvi obrok u toku dana. Baš zato se salo brzo taloži na stomaku. Ako želite da sprečite dalje gomilanje sala presatite sa ovim navikama:

Ne dajte da vas sokovi zavaraju

Možda mislite da je čaša soka najbolji način da započnete dan, ali to je zapravo velika greška. Ne samo što ćete se napuniti velikom količinom šećera, ujedno ćete uneti vrlo malo hranljivih vitamina u organizam. Mnogo bolja ideja jeste da popijete čašu vode i pojedete pomorandžu. Cela voćka nudi dijapazon vitamina i minerala u svom soku, a hranljiva vlakna voćke će održavati sitost organizma sve do ručka.

Dopunite energiju, ali na zdrav način

Palačinke i bakin kolač spadaju u grupu hrane koju nikako ne bi trebalo jesti za doručak, posebno kada su prelivi i prilozi slatki. Umesto toga, uživajte u crnom tostu, i pokušajte da unesete malo proteina u obliku jogurta, sira sa niskim procentom mlečne masti ili kuvanim belancima. Osećaćete sitost mnogo duže.

Odolite iskušenjima

Kolačići su sjajni i jako ukusni, ali ukoliko je suočavanje sa njima prva stvar koju radite ujutru, potrudite se što više možete da ovu naviku iskorenite. Šećerne žitarice, tostirana peciva, đevrek, rolnice sa cimetom su jako primamljive, ali će vrlo verovatno izazvati rast šećera u krvi, propraćeni padom energije i preranom osećaju gladi. Ovo takođe može izazvati kasnovečernje obedovanje, što je jako loše za zdravlje.

Ne izbacujte kafu

Ne morate da se odreknete vaše jutarnje doze kofeina, iako ste opsednuti trenutnim režimom ishrane. U slučaju da organizam ne reaguje negativno na kofein, preporučljivo je konzumirati ga. Kafa može biti ukusan i prirodan način da dignete raspoloženje i funkcije mozga. Naravno, budite oprezni sa kafom, ukoliko vam je potrebno više od dve šolje da biste započeli dan, možete izazvati poremećaj sna.

Obratite pažnju na priloge za kafu

Ukoliko ono što stavljate na kafu može izazvati povećanje kilograma (šećer, šlag, slatka pavlaka, sirupi) to više nije šoljica obične kafe, ona se zapravo pretvorila u pravu kaloričnu bombu. Ukoliko ovo konzumirate više puta dnevno, kalorije će se nesumnjivo nagomilavati. Oduzmite malo šećera i radite na tome da uživate u jutarnjem kuvanju tradicionalne kafe sa što manje priloga.

Budite spremni kada glad iznenadi

Ukoliko se često nađete u žurbi i ne stignete da doručkujete, uvek sa sobom nosite kesicu zdravih grickalica. Ključ zdrave ishrane jeste planiranje obroka unapred. Kesica badema, indijskih oraha i ostalog koštunjavog voća je najbolje rešenje za vašu torbu ili fioku u kancelariji.

Držite se jednog serviranja

Kada servirate hranu, trudite se da svaku namirnicu servirate u komadu, komad sira, jedno jaje, komad voća ili povrća, parče hleba i šolja žitarica su najbolji način da budete spremni za sve dnevne izazove. Međutim, imajte u vidu koliko je to okvirno kalorija kako ne biste preterali sa unosom kalorija tokom celog dana.

Zapamtite ovu mantru

Stara izreka kaže: ”Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ i večeraj kao prosjak,” imajte ovaj citat na umu tokom celog dana i znajte da se zasigurno nalazite na putu zdravog gubljenja telesne težine.

Ne oslanjajte se na čokoladice od žitarica

Čokoladice sa žitaricama se konzumiraju kao doručak na brzinu, ali mnoge sadrže kalorija koliko i jedan dezert! Mnoge energetse čokoladice su zapravo najobičniji keks umotan žitaricama, sa mnogo više šećera nego što vam je potrebno. Malo prirodnog putera od kikirikija na parčetu hleba će biti mnogo bolje rešenje. Napravite par sendviča unapred i držite uvek jedan na poslu i jedan kod kuće.

Izbegavajte koktele

Bilo da je vikend ili radni dan, vaš prvi obrok bi trebalo da vas digne a ne nokautira (i pritom ispuni kalorijama). Smanjite alkohol što više možete i imajte na umu da samo vodka od svih sastojaka u vašem koktelu sadrži 100 kalorija.

Doručak je obavezan

Iako se osećate puno još od sinoćne večere, potrudite se da pojedete bar malo doručka. Teški obroci kasno u noć mogu opteretiti vaš organizam i poremetiti varenje, mogu čak poremetiti san. Ukoliko ovo činite ponekad, nemojte preskakati doručak. Preskakanje obroka može prouzrokovati usporavanje metabolizma, ukoliko možete uzmite parče tosta, toplog čaja, jabuke, jogurt sa što manje procenta masti.

Uvek je dobro uključiti vodu uz svaki obrok, hidriraće organizam i pomoći će vam da se osećate sitim i zadovoljnim mnogo duže.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (domacikolaci.net)