5 JEDNOSTAVNIH TRIKOVA ZA DUPLO MANJE RAČUNE: Na grijanju možete uštediti čak 45%, EVO KAKO

Zanimljivosti

5 JEDNOSTAVNIH TRIKOVA ZA DUPLO MANJE RAČUNE: Na grijanju možete uštediti čak 45%, EVO KAKO

Svaki mjesec vas zaboli glava kada vidite koliko vam je došlo na računu za struju.

Što je još gore, niti znate kako ste toliko potrošili a računi samo rastu.

Evo pet caka kojima možete da umanjite svoj račun za struju i tako date manje para.

1. Bojler – uštedite 10%

Za jedan sat rada bojler snage dva kilovata potroši dva kilovat-sata, a na mjesečnom nivou (ako svaki dan radi po 2,5 sati) potroši 150 kilovat-sati. Da biste uštedili na toploj vodi, podesite termostat na bojleru između 50 i 60 stepeni Celzijusovih. Umjesto kupanja u punoj kadi, tuširajte se, na taj način se smanjuje potrošnja i vode i struje. S vremena na vrijeme očistite kamenac sa grejača, jer to povećava potrošnju.

2. Mašina za veš – uštedite 10%

Mašina za veš potroši jedan do dva kilovat-sata, a obično radi tri sata. Sa uključivanjem svakog drugog dana, mjesečno potroši od 45 do 90 kilovat-sati. Ukoliko želite da uštedite struju na pranju veša, uključujte je poslije ponoći, nemojte da koristite pretpranje za bijeli veš i koristite kraće programe.

3. Frižider i šporet – uštedite 6%

Termostat u frižideru namjestite na tri ili pet stepeni. Izbjegavajte da stavljate tople šerpe, a posude stavljajte sa poklopcem. Redovno ga čistite i uklanjajte naslage leda.

Jedna ringla na šporetu potroši 1,5 do 1,8 kilovat-sati za jedan sat rada, a grijač u rerni od dva do četiri kilovat-sata. Šerpa u kojoj kuhate bi trebalo da bude iste veličine kao ringla, a prilikom spremanja jela posude uvijek poklopite. Ukoliko koristite rernu, termostat ne mora da bude na maksimumu i izbjegavajte da otvarate često vrata, jer pri svakom otvaranju smanjujete temperaturu za oko 15 stepeni.

4. Mašina za sudove – uštedite 2%

Pored značajne uštede vremena i vode, na duge staze mašina za sudove uštediće i struju. Perite sudove kada se mašina napuni, izbjegavajte cikluse sa visokim temperaturama (90 stepeni)i uključujte je poslije ponoći.

5. Grijanje – uštedite 45%

Grejanje, ali i hlađenje stana spada u najveće izdatke kada je u pitanju potrošnja električne energije. Jedan od najefikasnijih načina da održavate željenu temperaturu jeste dobra izolacija. Dodatna termoizolacija će smanjiti potrošnju struje od 25 do 60 odsto. Takođe, ako se grijete na struju, izaberite ona tijela koja imaju termostat. Ako koristite klima-uređaj za hlađenje (A klasa 18 troši 45 kilovata mjesečno, ako je koristite jedan sat dnevno) vodite računa da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature ne bude veća od pet do 10 stepeni. (novi.ba)