SMIRUJE ŽELUDAC, POBOLJŠAVA PROBAVU I UBRZAVA METABOLIZAM: Ovaj napitak je melem za digestivni trakt! (RECEPT)

Zdravlje

SMIRUJE ŽELUDAC, POBOLJŠAVA PROBAVU I UBRZAVA METABOLIZAM: Ovaj napitak je melem za digestivni trakt! (RECEPT)

Za pripremu ovog napitka biće vam potrebno malo lana i voda, a poboljšanje ćete osjetiti vrlo brzo.

U prodavnicama zdrave hrane kupi 200 -300 grama lanenog semena. Svako veče dve kafene kašičice prelij sa dva decilitra obične ili prokuhane vode (sobne temperature) i poklopi posudu. Tako treba da stoji preko noći jer će laneno seme pustiti blagu sluz. Ujutro procijedi i popij tu tečnost.

Evo kako lan djeluje na organizam:

Sjeme lana je bogato proteinima, topljivim vlaknima, mineralima gvožđa i cinka, ali i vitaminima B1, B2, C, E i provitaminom A.

Koristi kao dodatak žitaricama, koje konzumiraju oni koji drže dijetu ili žele bolje da pročiste organizam.

Odličan laksativ

Kako su bogata uljima i vlaknima, ova sjemena su i odličan laksativ. Omega 3 masne kiseline, koje se nalaze u lanu, imaju protivupalna djelovanja. Mnoga klinička istraživanja su pokazala da s ovom biljkom možete da pomognete kod problema s visokim holesterolom i nekim srčanim bolestima.

Smiruje želudac

Lan je odličan način da smiriš želudac, obnoviš sluzokožu i poboljšaš svoje zdravstveno stanje. U toj sluzi se nalaze sva njegova ljekovita svojstva. Ona oboljelu sluznicu želuca oblaže, štiti i ublažava upale, piše Stil.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)