Kostina majka će u zatvor ako se dokažu dvije stvari: Prijeti joj duga kazna, a evo i zbog čega!

Svijet

Kostina majka će u zatvor ako se dokažu dvije stvari: Prijeti joj duga kazna, a evo i zbog čega!

Miljana Kecmanović, majka Koste Kecmanovića (13) osumnjičenog za masovno ubistvo u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, kako je saopšteno, biće saslušana u tužilaštvu kako bi se utvrdilo da li je nad dječakom došlo do zapuštanja ili zlostavljanja.

– Za djelo zanemarivanje svoje dužnosti zbrinjavanja i vaspitavanja, ako se zapusti maloljetno lice o kojem je dužno da se stara, zaprijećema kazna zatvora je do tri godine. Za djelo zlostavljanje pod koje se spadaju – prinuđavanje na pretjeran rad ili rad koji ne odgovara uzrastu maloljetnog lica ili ga iz koristoljublja navodi na vršenje drugih radnji koje su štetne za njegov razvoj, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do pet godina – navodi se u Zakoniku.

Podsjetimo, kako bi se utvrdilo kako se dječak ponašao u prostorijama škole, biće obavljeni razgovori sa zaposlenima te institucije – pedagogom i psihologom, koji bi potencijalno mogli da otkriju da li su kod trinaestogodišnjaka primijetili promjene u ponašanju. Kako je navedeno iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, navedeno je da se “preduzmu sve druge mjere i radnje koje su potrebne za potpuno određivanje činjeničnog stanja”.

Ono što može da bude ključno jeste procjena funkcionisanja porodice Koste Kecmanovića od strane centra za socijalni rad. Potrebno je da se utvrdi da li se porodica odranije nalazi u evidenciji Centra zbog nasilja u porodici, zanemarivanja djeteta ili iz bilo kog drugog razloga.

Istraga slučaja je u dalje u toku, a na vještačenju je 7 predmeta.

– Na vještačenju su pištolj, Molotovljevi kokteli, telefon, kompjuter, njegova garderoba, kao i lične bilješke pod koje spadaju – njegove sveske, knjige koje je čitao… A ključni dokaz su nadzorne kamere iz škole. Vjeruje se da su na njima snimci ovog nezapamćenog masakra – kaže sagovornik iz istrage, piše Telegraf. (ekskluziva.ba)