Ako vam gasovi jako smrde, obratite pažnju na ove 2 stvari!

Zdravlje

Ako vam gasovi jako smrde, obratite pažnju na ove 2 stvari!

Pustiti gas je potpuno normalno, jer ako živo biće jede, onda i ispušta gasove. Gas u crijevima stvara vazduh koji progutamo tokom dana, kao i bakterije koje razgrađuju hranu. Bakterije proizvode gas kada razgrade skrob i šećer što naš organizam ne može lako da svari. Naravno da taj gas mora negde da izađe, piše Little Things.

Prosječna osoba prdne oko 18 puta na dan. I to je dobro. To znači da vaš digestivni sistem dobro funkcioniše i da imate dosta dobrih bakterija. Međutim, u zavisnosti od učestalosti i mirisa, gas može da posluži i kao signal za ono što se dešava unutra. Evo šta različite vrste gasova govore o stanju vašeg organizma.

Gas bez mirisa – Ne brinite. Čak i ako 18 puta na dan ispustite gas, većina je bez mirisa i niko neće primijetiti. Možda čak ni vi. Većina gasa koji ispuštate je ugljen dioksid.

Smrdljivi gas – Smrdljivu vrstu uzrokuje sumporovodonik koji se stvara kada se vari hrana koja sadrži sumpor poput, na primjer, brokolija, karfiola, mliječnih proizvoda i pasulja. Crveno meso takođe može uzrokovati smrad, ali ne tako brzo zahvaljujući hemikaliji tiol.

Jako smrdljivi gas – To obično znači da imate super zdravu ishranu bogatu vlaknima. Međutim, oni mogu ukazivati i da ste intolerantni na laktozu. Ne morate se osjećati bolesno, ali ako oslobodite “smrdljivu bombu” ubrzo nakon konzumiranja mliječnih proizvoda znači da ih vaš organizam teško vari.

Tihi gas – Zvuk pri ispuštanju gasa zapravo nije povezan s vašim zdravljem. To samo ima veze sa položajem vaših mišića u trenutku kada se to dogodilo.

Učestali gasovi – To uopšte nije loše. Ali, ako vam se to dešava baš često, to bi mogao biti znak da ste pojeli mnogo namirnica koje izazivaju gasove ili je u vaš digestivni sistem ušlo puno vazduha. U rijetkim slučajevima može biti riječ o bakterijskom rastu u tankom crijevu što uzrokuje učestale gasove i nadutost. Ali obično to nije razlog za brigu. (novi.ba)

Odgovori